Cheese Witches Oy
Cheese Witches Oy
Cheese Witches Oy
Cheese Witches Oy

VÅRA PRODUKTER

Mjölk: Ko

Brie de Maux

Tradition

Den mest kända och uppskattade brieosten tillverkas öster om Paris, i de norra delarna av Seine-et-Marne. Den här osten som tillverkas av opastöriserad komjölk är till smaken mjuk och krämig och skiftar i smaken av nöt. Ostmassan är guldgul med smidig, och som bäst flytande, konsistens. Skalet är tunt, lätt rödaktigt och täckt av vitmögel. Skalet är ätbart. Osten hör till en specifik grupp av ostar som inte kokas eller pressas. Osten är som bäst då den njuts som den är, måttligt mogen och rumstempererad.

Fett 20 %
Salt 1,8 %, kraftigt saltad
Ursprungsland Frankrike
Som vin passar bland annat Fleurie, Mercurey, Pomerol, Médoc och Chinon

De Meaux-ostar som tillverkas av jordbrukare kallas för
”fermier”. På motsvarande sätt kallas de som tillverkats av ostmästare för
”laitier”.