Tee näin
Sulata voi kattilassa ja laita sekaan maito. Lämmitä voi/maito sekoitus kädenlämpöiseksi.
Murenna hiiva kulhoon ja lisää maito/voi sekoitus sekä aktiivihiili-pulveri.
( aktiivihiili ei maistu eikä tuoksu, antaa vain mustan värin sämpylöille) sekoita kunnes hiiva on sulannut joukkoon. Lisää sokeri, suola ja puolet munista. Lisää jauhot vähän kerrallaan.
Vaivaa taikinaa ( 5 minuuttia koneella tai 10 minuuttiä käsin). Taikinan tulisi olla notkea, pehmeä ja irrota hyvin kulhosta. Anna taikinan nousta noi 1,5-2 tuntia tai kunnes se on kohonut kaksinkertiseksi.
Kaada taikina jauhoitetulle alustalle ja jaa se 10-12 kpl paloihin ja pyöritä ne pyöreiksi ja anna nousta noin 45 minuuttia.
Aseta uuni 225 °C. Vispaa loput munista ja penselöi sämpylät. Ripottele päälle sesamin siemeniä. Aseta uunipelti kekskelle uunia ja pudota lämpötila 200°C, paista noin 10-15 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä ja sailyta niitä suljetussa muovipussissa.
( Recepti on Martin Nordinin keittokirjasta Gröna Burgare )
Aktiivihiili
** Aktiivi hiiltä voit löytää luonnontuotekaupoista ja verkkokaupoista. Eikä vaan se että saat kauniita mustia hampurilaissämpylöitä , niin aktiivi hiilen sanotaan olevan myös hyvää terveydelle. Hiilijauho ( pulveri) on se mikä antaa sämpylöille kauniin mustan värin, siis tosi mustan.
Tästä voit ostaa aktiivihiiltä ruanlaittoon